De ce au scăzut atât de mult vânzările Allview în România
Smartphone-urile sunt aproape nelipsite din „arsenalul” oricărei persoane, iar asta a făcut ca tot mai mulți producători să înceapă să scoată telefoane, în speranța de a prinde o parte din plăcintă. Compania românească Allview era un exemplu de producător român de telefoane care demonstra că putea avea succes în România, în piața smartphone-urilor tot mai competitivă.
Totuși, anul trecut se pare că nu a fost unul bun pentru compania brașoveană deoarece cifra de afaceri a companiei a scăzut cu aproape 51% în 2017 față de 2016, potrivit datelor publicate pe Ministerul de Finanțe. Allview a avut venituri de doar 156,5 milioane de lei anul trecut, față de 306 milioane de lei cât a înregistrat în 2016.
Și profitul companiei a fost afectat, acesta înregistrând o scădere de 28% anul trecut comparativ cu acum doi ani de zile. Profitul Visual Fan, compania care administrează Allview, a scăzut la 9,7 milioane de lei în 2017 față de 34,5 milioane de lei cât era în 2016.
Această scădere este evidentă și în micșorarea cotei de piață a producătorului brașovean, care avea o cotă de 14-16% în anii buni 2014-2015, dar acum are o cotă de piață de 5%, în funcție de numărul de unități vândute. La sfârșitul lui 2017 datoriile totale se ridicau la 37,3 mil. lei, în scădere cu 64% față de anul precedent. De asemenea, numărul mediu de angajați ai companiei a crescut în 2017 cu 6 persoane, la 116.
După cum ziceam, piața smartphone-urilor este extrem de competitivă, și pe lângă giganții Apple și Samsung, restul producătorilor se bat pentru locurile trei, patru și cinci. În România, Samsung conduce autoritar în clasamentul smartphone-urilor (număr de unități) și, până nu demult, era urmat de Allview, însă acest loc doi este ocupat din 2016 de către Huawei.
Allview are o concurență mai mare pe piața telefoanelor
În prezent, Huawei, Nokia și Motorola produc telefoane cu un raport calitate/preț foarte bun ceea ce ar fi putut afecta cota de piață a Allview și, implicit, și vânzările de telefoane ale producătorului român.
Nokia și Motorola au demonstrat că pot produce telefoane bune, la un preț competitiv și care oferă sisteme de operare Android curate, fără programe în plus, și care beneficiază de cele mai recente actualizări ale sistemului de operare din partea Google.
Asta sigur a fost un motiv pentru care tot mai mulți dintre voi au preferat să cumpere telefoane Nokia sau Motorola, în detrimentul Allview.
De exemplu, HMD Global, firma care deține licența brandului Nokia, a vândut în trimestrul patru 2017 4,4 milioane de telefoane Nokia la nivel global. Astfel, compania a depășit alți producători consacrați ca Google, HTC sau Sony în domeniul telefoanelor mobile.
De asemenea, telefoanele Moto seria G sunt recunoscute ca fiind cele mai bune telefoane de buget de pe piață din acest moment. Desprea cum ni s-au părut telefoanele din cea mai recentă serie Moto G puteți citi aici.
În plus, trebuie să luăm în considerare faptul că tot mai mulți producători chinezi dovedesc că pot lansa telefoane inovatoare și că nu mai sunt simpli copiatori. Cele mai interesante telefoane mobile de la ora actuală sunt Vivo Nex, Oppo Find X sau Xiaomi Mi Mix 2.
Am întrebat Allview care este motivul acestei scăderi, dar până la ora scrierii acestui articol nu am primit răspuns. Vom actualiza articolul când vom primi un răspuns din partea reprezentanților producătorului brașovean.